Ville Ojanen – kapellimestari

Ville Ojanen, kuva Jorma Airola

Ville Ojanen (s. 1972 Kaustisella) aloitti viulunsoiton opinnot vuonna 1979 Juha Kankaan johdolla ja jatkoi niitä myöhemmin Mauno Järvelän oppilaana. Ojanen kirjoitti ylioppilaaksi 1991 Kaustisen musiikkilukiosta, minkä jälkeen hän valmistui filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopiston Musiikin laitoksen musiikkikasvatuksen oppiaineesta.

Ojanen on toiminut muusikkona ja säveltäjänä modernin kansanmusiikin parissa jo pari vuosikymmentä soittaen mm. Troka- ja Folkkarityhtyeissä. Vuodesta 2004 alkaen Ojanen on tehnyt myös soolouraa yhdistellen muita musiikin genrejä kansanmusiikkiin. Hän on julkaissut neljä soololevyä, joista debyyttialbumi Rautavaara oli vuonna 2005 Teosto-palkintoehdokkaana. Ojasen sävellyksiä ja musisointia on kuultu yli sadalla levyllä, ja hän on kiertänyt yli 20 maassa esiintymässä. Vuodesta 2011 lähtien Ojanen on toiminut OFO:n kapellimestarina.

Ojasen tärkeimpinä sävellyksellisinä teoksina soololevyjen lisäksi voidaan pitää seuraavia: Henrik-kansanmusikaali (1997), Pellervo-seuran 100-vuotisjuhlan tilausteos Syränmaa (1999), Keinulauta Helsingin Kaupunginteatteriin (2008), Tämän Kosken Lapset -dokumentti (2012), Kaipuun Karuselli Jyväskylän Kaupunginteatteriin (2012) ja Janne ja Aino – Balladi erään säveltäjän elämästä (2015). Näiden lisäksi musiikkia on syntynyt useisiin tanssiteoksiin, näytelmiin ja tv-sarjoihin.

FacebookTwitterWhatsApp